Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

ПИЈАНИНО СТАРОГ БЕОГРАДА

Svega: 
Cena 1.500,00 DIN 
PDV (10%) 150,00 DIN 
Troškovi slanja 300,00 DIN 
PDV (20%) 60,00 DIN 
Svega 2.010,00 DIN 
-+
МИОДРАГ МАТИЦКИ
          Стилски беспрекорне, приче из књиге Пијанино старог Београда, израз су дубоке стваралачке и животне мудрости Миодрага Матицког. Уједињујући у себи снагу младалачког полета и искуствене промишљености, читаоца не оставаљају равнодушним. Оне су најбољи сажетак укупног ауторовог књижевно-уметничког подухвата.                                                                                                                                        
                                                                      Нина Живанчевић
 
         Приче Миодрага Матицког, засноване на аутобиографским елементима, богате су живописним ликовима. Било да је реч о Вршчанима или Београђанима, сељацима или потомцима старих породица који, свирајући на старом пијанину, оживљавају дух прохујалог времена, одишу ненаметљивим господством које је красило и самог аутора. Звуци пијанина су се давно преобразили у приповедање да би се речи, по неписаним законима живота, поново претвориле у звук песме о црним ружама и опроштају.
                                                                                                   Милена Илишевић
 
          Истражујући границе завичајности Миодраг Матицки утискује густо сећање у приче о Београду, Бечу, Вршцу. Пијанино, симбол грађанског живота,  отвара лична сећања о одрастању, узорној каријери, хаџилуку до Свете горе, али и разговорима са Стеријом на вршачком градском гробљу, као и са учитељем мачевања Ђорђем Марковићем Кодером. Музика има посебну улогу у овим приповестима, од староградских песама, Штрауса до танга и знања о томе како се треба понашати на концертима. Аутор изриче најдубље тајне о судбини човека и његовог постојања у свету препуном опасности али и лепоте.
                                                                                                          Весна Златичанин
 
           Књига доцртава мапу живота у коме се Вршац појављује као жижна тачка из које се биографски и метафизички заснива свет. Евокативна моћ музике у овим причама брише временске и просторне границе, живо сликајући културни дух протеклог века. Аутобиографске референце доприносе утиску топле атмосфере времена које постоји још само у успоменама. Отуда је ова књига за савременог читаоца својеврсни аманет, налик цегеру госпође Јелене Тодоровић  из истоимене приче.
                                                                                                         Даница М. Савић
Ћирилица, мек повез, 340 страна
Суиздање Малог Нема и Архива Војводине

 


VRH