Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Hrestomatija

ВЕЛИКЕ ЖЕНЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Cena5,000 DIN
PDV (10%)500 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega5,800 DIN
-+
СЛАВИЦА ПОПОВИЋ ФИЛИПОВИЋ
Велике жене у Великом рату Славице Поповић Филиповић је капитално дело, настало као резултат двадесетогодишњих истраживања у области културе сећања, историје Првог светског рата (са посебним освртом на историју медицине и санитета), културне дипломатије, историје сифражетског покрета у свету, Европи и Србији, хуманитарног и филантропског деловања.
Реч је о јединственом делу о по свему изузетним хероинама којима припада незаобилазно место у српској историји Првог свеског рата. О подвижничком раду више од 2.000 лекарки, сестара и болничарки у саставу болница Српског Црвеног крста, Болница шкотских жена, болница Српског потпорног фонда и других добротворних друштава, у Србији и у избелиштву, у време Великог рата.
Жртвујући своје животе, делиле су страдање српске војске и народа током свих немилосрдних ратних дејстава и њихових последица: у епидемији трбушног, повратног и пегавог тифуса, у повлачењу преко Албаније, у избеглиштву на Крфу, на Солунском фронту, Корзици, у Француској, Тунису и на Руском фронту и Добруџи. По ослобођењу, многе су се вратиле и наставиле да помажу обнављање разрушене земље. Иако се од тада навршило више од сто година, њихова казивања још увек сведоче о народу правих дивова, прелепој земљи, јединственом српском гостопримству, ратним данима испуњеним великом тугом, али и срећом да је њихова мисија посвећена малом, а храбром српском народу.
Ауторка исписује саге о патријархалним српским женама, првим српским и страним лекаркама, британским сифражеткињама, француској контеси, руској племкињи, шкотским женама, америчким, аустралијским и канадским хуманисткињама, књижевницама, сликаркама, новинаркама, величанственим дамама и хероинама са Атлантика и Пацифика, свакој посвећујући по једно поглавље:
 
Љубица Луковић (прво поглавље); др Анђелија Јакшић (друго поглавље); др Елси Мод Инглис (Dr Elsie Maud Inglis, треће поглавље); др Изабел Емзли, Леди Хатон (Dr Isabel Emslie, Lady Hutton, четврто поглавље); Баронеса Евелина Хаверфилд (Scottish Baroness Evelina Haverfield, пето поглавље)Надежда Петровић (шесто поглавље); Делфа Иванић (Delfa Ivanich, седмо поглавље); др Розали Мортон (Dr Rosalie Slaughter Morton, (осмо поглавље), Леди Маргарет Лејла Пеџет, Леди Пеџет (Dame Lady Leila Paget, девето поглавље); Гертруда Карингтон Вајлд (Mrs Gertrude Carrington Wilde, десето поглавље); Хана Хенкин Харди (Mrs Hannah Hankin Hardy, једанаесто поглавље); Јелена Лозанић Фротингам, дванаесто поглавље); др Агнес Бенет (Dr Agnes Benet, тринаесто поглавље); Лена Александра Јовичић (Lena Alexander Yovitchitch, четрнаесто поглавље); Мабел Стобарт (Mrs Mabel Annie St Clair Stobart, петнаесто поглавље); Олив Келсо Кинг (Olive Kelso King, шеснаесто поглавље); Мари де Шабан ла Палис (Comtesse Marie de Shabannes la Palice, седамнаесто поглавље); Мадам Данлоп Грујић (Madam Mabel Dunlop Grouitch. ссамнаесто поглавље); Александра Павловна Хартвиг, деветнаесто поглавље); др Славка Михајловић Клисић, двадесето поглавље); др Харијет Макмилан Кобурн (Dr Harriet Macmillan Cockburn), двадесетпрво поглавље).
 
Од уводне речи писана на српском и енглеском језику, књига садржи 21 поглавље, свако пропраћено резимеом на енглеском језику и списком релевантне литературе,  а у завршном делу је окруњена индексом имена,  рецензијом проф. др Вељка Тодоровића,  захвалношћу ауторке бројном сарадничком тиму и белешком о ауторки.
 
Рецензент: проф. др Вељко Тодоровић
Латиница, тврд повез, 762 стране
Цена без ПДВ-а:  5.000,00 дин; цена са ПДВ-ом: 5.500,00 дин; трошкови слања:  500,00 дин
 

Mali zid

Cena700 DIN
PDV (10%)70 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,070 DIN
-+
Andrija Tisa
Zapitanosti Andrije Tise u knjizi Mali zid na otvoren i nenametljiv način hvataju se u koštac sa ključnim problemima čovečanstva našeg vremena. Autor nastoji da s punim razumevanjem i dobrotom, utvrdi obrise sigurnijeg kursa za plovidbu u budućnost. Istovremeno je svestan da ljudski rod odavno nije bio izložen tolikim i takvim izazovima, da mu je poljuljano poverenje u sisteme za koje se držalo da će važiti „za sva vremena“, u veru u boga, u kapitalizam, u demokratiju.  Budući da smo smrtni, preostaje nam jedino napor da se sve ne preobrati u utopiju, da se ne svede na alhemičarske iluzije. Zato je razgovor koji autor vodi u ovoj knjizi uvek sa jednim čitaocem, nasamo, jednostavno lekovit.

( Iz recenzije Miodraga Matickog)

Latinica, tvrd povez, 100 strana.

Cena bez PDV-a: 700,00; sa PDV-om: 770

ПОРТРЕТИ ФЛАУТИСТА

Cena1,000 DIN
PDV (10%)100 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,400 DIN
-+
СЛАЂАНА МИТИЋ

        ПОРТРЕТИ ФЛАУТИСТА, прилог историји српске музике XIX и првe половине XX  века, чини шест тематских целина.

У првом, уводном делу, „Музичка стратиграфија до XVIII века“ хронолошки су обухваћени флаутски депозити из римско-византијског периода и рецепција средњовековне флаутске уметности. Други део, под насловом „XIX век – романтичарско раскршће“,  у  потпоглављу  „Устаничка  фрула“ акцентује прво помињање флауте као инструмента који се разликује од свирале, односно фруле, почетке организованог оркестарског музицирања, као и стваралаштво првих еминентнијих фрулаша. У уводу трећег дела књиге  изложен  је кратак осврт на музицирање српских научника и политичара, а круна представљања аматерског музицирања су портрети двојице уметника. Четврти део је фокусиран на најеминентније професионалне флаутисте прве половине XX века. Реч је о музичарима који су чинили флаутску линију Оркестра Народног позоришта у Београду, Филхармоније и Радио Београда. Пети део обрађује флауту у школским, соколским и џез-оркестрима; шести део сублимира резултате двогодишњег истраживања и разгранатог рада о флаути и флаутистима.

Ћирилица, тврд повез, 180 страна.

PIRANDELO I ARISTOTELIZAM

Cena700 DIN
PDV (10%)70 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,070 DIN
-+
Boško Štulić

Pirandelo se, u kontekstu eliotovski shvaćenog pojma literarne tradicije, ukazuje kao janusovska figura. Svoj odnos prema aristotelovskom poetičkom nasleđu artikulisao je kroz implicitnu polemiku u svom dramskom opusu ali i eksplicitno u teorijskim tekstovima. Rekli bismo da je jedno piščevo lice bilo zagledano u prošlost, te je iz doživljaja i analize koji je taj pogled pružio, stvorilo otpor prema plitko konzervativnim aspektima nasleđa, pa je autentičnim dramskim izrazom prevazišlo konvencije i norme. Drugo lice, zagledano u budućnost, direktno je uticalo na savremenike avangardnog senzibiliteta (Brehta), a još dalekosežnije reperkusije ovog pogleda su direktni uticaj na teatar apsurda, najočitiji u opusu Ežena Joneska. U ovoj studiji na ekonomičan, a temeljan način prikazan je odnos Pirandela prema savremenom dramskom i teatarskom plitkom verizmu, utemeljenom na tumačenjima Aristotelove Poetike. Zaključni deo knjige bavi se vezom između Pirandela i teatra apsurda (prevashodno Joneskom i Beketom), kao i idejnim srodnostima između Pirandelovih ideja o teatru i pozorišne estetike postdramskog teatra.

Latinica, broširan povez, 124 strane

Poslednja staza heroja

Poslednja staza heroja
Cena799 DIN
PDV (10%)80 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,179 DIN
-+
Nastasja Pisarev

Priča o heroju, o spasiocu sveta i njegovom putu, jedna je od najstarijih ikada ispričanih. Knjiga "Poslednja staza heroja" prati različite odraze ovog arhetipskog obrasca, od najstarijih mitova sve do savremene književnosti, filma i popularne kulture.
Od istoka do zapada, preteći na putu Gilgameša, Čarlsa Marloa, Išmaela ili čak Edvarda Elrika i Aragorna, otkriva se da se suštinska struktura priče vremenom nije mnogo promenila i da junak biva nepovratno izmenjen posle svoje velike potrage, ma koji metaforički ili doslovni oblik imala.

Antifilosofija književnosti

Antifilosofija književnosti
Cena1,000 DIN
PDV (10%)100 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,400 DIN
-+
Radoman Kordić

Moderna antifilosofija (Niče, Vitgenštajn, Lakan) priznaje da književnost misli, da misli ono što je filosofiji nedostupno, nezavisno od filosofije i nasuprot onome što ona misli. Odatle bi se moglo zaključiti da je mišljenje književnosti izvorno, suštinski antifilosofsko mišljenje i da antifilosofija misli poetski, kao što misli književnost. Filosofija, ni kad je uviđala da književnost misli ono što ona sama nije bila u stanju da raskrije, nije tako mislila književnost. Nije je tako mislila ni teorija književnosti. Ova knjiga je jedan, ako ne i jedini, pokušaj artikulacije antifilosofije književnosti, i to na dvema ravnima: na teorijskoj ravni i u analizi primera antifilosofskog mišljenja književnosti.

Latinica; broširani povez; 350 strana.

Mišljenje pisanja

Mišljenje pisanja
Cena799 DIN
PDV (10%)80 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,179 DIN
-+
Boško Tomašević

"Mišljenje pisanja" je knjiga o verovanju da pisanje postoji i da njime dostižemo ono savršenstvo ludila koje krasi univerzum takozvanog "normalnog sveta". Tako se čin pisanja putem "eliminisanja neoblikovanog" pojavljuje kao slika paralelna realitetu svega što postoji, kao njegova kontingentnost. "Mišljenje pisanja" govori o dogadjanju te svetske energije. Ona je monumentalna i starija je od permskog leda koji upravo po njenom nalogu ispisuje Neispisivo koje je bit pisanja samog. Led koji po zemlji piše topi se i na kraju se otkriva ono što je napisano. Ta istorija pisanja je beskonačno ponovljiva. Mi koji pišemo ni malo ne držimo do vere da pisanje ne postoji. Upravo ste pročitali ovo napisano koje postoji! Sa pisanjem svet se pokazuje nepromenljivim. Svedoci smo taštine, buke i besa nepromenljivog sveta. O tome pisanje piše. I pisaće dokle god ono ne promeni svet. Ako ga ikad bude bilo promenilo. To je tema ove knjige.

Latinica; broširani povez; 208 strana.

Prevara, insolventnost i građanski delikt: pravo vlasništva u sistemima običajnog prava

Prevara, insolventnost i građanski delikt: pravo vlasništva u sistemima običajnog prava
Cena1,500 DIN
PDV (10%)150 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,950 DIN
-+
Džon Glover

Ova knjiga daje pregled principa i doktrina civilnih prekršaja i njihovih pravnih lekova u sistemima sa civilnim pravom. Posebno se tretiraju fiducijarni odnosi kroz doktrinu pravičnosti. Fiducijarni odnosi niču kada između članova parnica jedan član igra ulogu staratelja u odnosu na drugog člana i kada ovaj staratelj ne ispuni svoju fiducijarnu dužnost. Knjiga je namenjena pravnicima u post-komunističkom društvu na teritoriji bivše Jugoslavije i posebno Srbije, gde je privatno imovinsko pravo tek u povoju.

Latinica; broširani povez; 392 strane.

Pančevačka klavirska muzika

Pančevačka klavirska muzika
Cena799 DIN
PDV (10%)80 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,179 DIN
-+
Marija Ligeti Balint

Zvučno putovanje po Pančevu započinje 1877. godine kada je nastala najstarija kompozicija koja je uvrštena u zbirku, pa sve do klavirske muzike današnjih dana. Budući da je Pančevo multietnički grad, i biografski podaci sa kratkim opisom klavirske muzike mogu se pročitati na 4 jezika: srpskom, mađarskom, slovačkom i engleskom. 

Pančevačka klavirska muzika je zbirka u kojoj se nalazi 25 klavirskih kompozicija nastalih iz pera 5 pančevačkih kompozitora: Mite Topalovića, Petra Josimovića, Marije Ligeti Balint, Melinde Ligeti i Želislave Sojak. Delić blaga domaćeg stvaralaštva koje vredi imati.

Latinica; broširani povez; 157 strana.

Prolegomena za enciklopediju kraja jednog života

Prolegomena za enciklopediju kraja jednog života
Cena900 DIN
PDV (10%)90 DIN
Troškovi slanja300 DIN
Svega1,290 DIN
-+
Radoman Kordić

O smrti se ne može pisati. Valjda zato što o smrti mogu pisati samo živi - i to o tuđoj smrti. Kordić zato iz osnova menja perspektivu filosofskog diskursa o smrti. Najpre, umesto o smrti on govori o kraju jednog života kao jedinoj mogućoj enciklopediji smrti, o enciklopediji koju nije moguće artikulisati, i u kojoj je sadržano sve znanje o smrti. To nije jedini paradoks kojim se Kordić u knjizi bavi, niti jedini paradoks kraja života. Već i stoga, i naročito po duhovitoj, ironičnoj, humornoj, antifilosofskoj argumentaciji Kordićeva knjiga odudara od klasičnih rasprava o smrti.

Latinica; broširani povez; 254 strana.

Pages

Subscribe to RSS - Hrestomatija

VRH