Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Uputstvo za upotrebu ljubavi

Dok šetam glavnom beogradskom ulicom, pažnju mi privlače naslovi knjiga raznobojnih korica, a kao kolačima u poslastičarnici, teško im je odoleti. Naslovi su privlačni, korice šarene, reljefne, ponekad mirišljave i nemoguće je ne poželeti da „gricnemo“ od svake po malo.Ove nedelje, sve su na akciji. Za kupljene dve, dobiću treću. U nekim knjižarama uz samo jednu kupljenu knjigu dobiću kremu za ruke, piling za telo, mirišljavu so za kupanje, ili privezak. Ako mi se knjiga ne dopadne, pokloniću je nekome i uživati u pilingu za telo svakog dana, jer mu i tako ističe rok trajanja. Ali, ove pragmatične mogućnosti ne važe za sve knjige. Među onim povlašćenima koje su retko na popustu, ali na najatraktivnijem delu izložbenog prostora, nalaze se knjige o ljubavi. Uz njih, na Dan zaljubljenih, knjižare poklanjaju malu spajalicu u obliku srca. Korisno i romantično, nema šta! U doba realnog otuđenja i virtuelnih zadovoljstava, čini se, privlačna roba za one koji su još uvek željni stare, dobre stvarnosti u kojoj su zaljubljivanja bila spontana i romantična, a visina ličnih primanja, estetika prevoznog sredstva i cena cipela bili relativna stvar. Iznova saznajemo kako „biti zaljubljen“, kako „naći pravog partnera“, „šta je ljubav“, „kako voleti“. Iza privlačnih naslova nalaze se detaljna uputstva o nalaženju idealnog partnera i mestima na kojima Amor najbrže i najsilovitije odapinje strele, pa je i verovatnoća da ćete „pasti“ od njenog omamljujućeg dejstva, najveća. Klupe u parku, škole plesa, klubovi, kafići, sajber svet, pa čak i kancelarije postaju lovišta na kojima treba preciznim gađanjem oboriti s nogu „onog pravog“.

 

Otvaram jednu od ovih knjiga privlačnih korica koje nagoveštavaju sveto znanje, željna novog razumevanja ljubavi i „otkrivam“ da je voljenje deo „složene nauke“, da partnerstvo treba „proučavati“, pa tek potom praktikovati, ali i da se u ovom trenutku, u centru glavnog grada održava nekoliko seminara o partnerskoj ljubavi. Iz njihovih programa saznajemo kako je građenje uspešne veze, kao i uspešne karijere, „u našim rukama“. Dobra vest je da „se to uči“, a loša vest, da je reč o „ozbiljnom poslu“ koji zahteva „znanja i veštine“. Stoga, ukoliko smo spremni da platimo i posvetimo se proučavanju ljubavi, moguće je da ćemo savladati znanje neophodno za nalaženje partnera. Dakle, sve što nam je potrebno, kao i u svakoj školi jeste otvoenost za novo znanje. Najzad, od našeg rada i našeg napora zavisi hoćemo li uspeti. Uprkos visokoj ceni kursa, uspeh nije zagarantovan. Uostalom, ni najskuplji univerziteti vam ne obećavaju posao nakon stečene diplome.

Prema savremenom popularno-psihološkom mišljenju, svi mi, iz ovog ili onog razloga među kojima obično prevagne neka greška u vaspitanju, gajimo pogrešne predstave o ljubavi, predavači će nam objasniti gde grešimo i pomoći nam da obrišemo pogrešni „program“ u glavi. Naime, mama je govorila da treba naći privlačnog i obrazovanog muškarca; baba da nikada nije volela dedu; tata da se treba oženiti ženom koju je moguće podneti, dok su nam se uporedo pričale priče o idealnoj ljubavi. Tako smo uhvaćeni u mrežu pogrešnih, ili sukobljenih predstava. Na sreću, seminari i obučeni predavači, brojne knjige koje nude „naučni pristup ljubavi“ su tu da nam pomognu. Nude se agencije, sajtovi za upoznavanje i druge vrste savremenih posrednika. Treba imati, najpre novac kojim ćemo platiti kurs, potom jasno definisan cilj, kažu treneri; moramo imati plan, kažu autori knjige. Ljubav je osećanje, govorili su nam; ljubav je složena nauka,kažu nam sada. Zaljubljivanje je početak svake veze, ali pogrešno smo verovali; ono je mit,kažu nam na seminaru. Taj snimak na magnetofonskoj traci koja se vrti u našoj glavi i koji određuje naše ponašanje jednostavno treba obrisati i snimiti novi, prilagođen novim društvenim trendovima. Sada se zaljubljujemo ciljano – tražimo muškarca ili ženu koji imaju stalan posao i stan; koji ne otplaćuju kredit i voze nov, otplaćen auto.

Nastavljam šetnju ulicom pitajući se kako se prodaju knjige i seminari; pitam se da li su njihovi autori odista savladali veštine voljenja i sada žele da ih podele sa nama, ili se nadaju da će knjige i kursevi postati bestseleri kojima će moći da kupe pokretnu i nepokretnu imovinu kojom će i sami ući u „veliko lovište“.

Dodaj komentar


VRH