Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Pamet u glavu… knjigu u ruke: 55. međunarodni beogradski sajam knjiga

Od ponedeljka, 25. oktobra, kao i svake godine, Beograd će nedelju dana biti prestonica knjige. Stotinak hiljada ljudi tiskaće se da vidi šta je to novo što su pisci napisali i izdavači objaviliJoš jednom ćemo pokazati da smo narod koji voli da čita. Ili da ipak malo preciziram: narod koji voli da dodje na sajam. Da vidi. I bude viđen.

Ovogodišnji slogan, “Pamet u glavu”, kako objašnjavaju organizatori, izabran je sa namerom da nas podseti da se od svakodnevnih nedaća može (bar nakratko) pobeći u čudesni svet literature. Samo, pamet u glavu. I knjigu u ruke.

“Glasovi Švedske”, moto pod kojim će biti predstavljena ovogodišnja zemlja počasni gost, pružiće nam uvid u savremenu švedsku književnu scenu, ali će biti i prilika da se posetioci sretnu sa mnogim poznatim švedskim piscima. Program zemlje počasnog gosta upotpuniće i prisustvo belgijske književnice za decu Kiti Krauter, ovogodišnje dobitnice najveće svetske nagrade za književnost za decu, “Astrid Lindgren”.

Pored Švedske kao zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, Hrvatske, BIH, Republike Srpske, Crne Gore, a prvi put se pojavljuju izdavači iz Slovačke i Holandije. Na površini od preko 31000 kvadratnih metara i među više od 800 domaćih i stranih izlagača, - sigurna sam da ćete naći knjigu koja će Vas obradovati. Ili neku kojom ćete Vi obradovati nekog ko Vam je drag.

Prema konceptu koji je prošle godine prvi put primenjen, izlagači će biti raspoređeni po izložbenim celinama. Tako su, nakon višegodišnjeg mešanja “baba” i “žaba”, odvojeni izdavači od knjižara, čime svi dobijaju: izdavači prostor koji zaslužuju, a posetioci pregledniji sajam i mogućnost da najbolje iskoriste vreme koje su odvojili za sajamsku šetnju.

Dugogodišnje posetioce beogradskog sajma još prošle godine su zbunili novi nazivi starih hala. Ali, ne mari, potragu za dobrom knjigom, i pravog čitaoca, ne mogu da ometu ni ozbiljniji problemi. Izdavačku kuću “Mali Nemo”, kao i svake godine, naći ćete u Hali 1, na Vencu Miloša Crnjanskog, desno do glavnog ulaza. Uostalom, uvek se možete obratiti ljubaznom osoblju Inspektorata, zaviriti u neke od dnevnih novina koje objavljuju raspored izlagača, ili posetiti zvanični sajt beogradskog sajma knjiga na web adresi www.beogradskisajamknjiga.com.

Nije ni prilika ni mesto da detaljno analiziram sajamski program, možete ga naći svuda (forum, promocije, ćaskaonice, pesnički maraton, strip radionice, susret bibliotekara, okrugli sto o prevođenju…). Evo samo grubog pregleda koji može da posluži kao orijentir pri odluci kada doći na sajam (ako niste od onih koju su na sajmu svaki dan):

Ponedeljak: Najpre otvaranje za posetioce, tiho, nenametljivo, dok izlagači doteruju poslednje detalje na štandovima. Zatim, par sati kasnije, svečano otvaranje, važni gosti, mediji, kamere. Pa ko šta voli.
Utorak: Miran dan, za one koji bi da natenane razgledaju svaki naslov.
Sreda: Kopija utorka.
Četvrtak: Školski dan. Imate decu školskog uzrasta? Onda znate kako izgleda.
Petak popodne, subota, nedelja: Vikend. Nema škole! Nema posla! Svi na sajam!
Ponedeljak: Pakovanje. Sajam je zatvoren još juče. I svima je žao: umornim izlagačima jer su se taman navikli na gužvu i čitaoce, a čitaocima što se vraćaju u realnost iz koje su, uzimajući knjigu u ruku, bar na kratko, pobegli.

Ah, da. Još samo par važnih informacija:
Radno vreme sajma knjiga (za posetioce): od 10 do 20 h.
Cena ulaznice: pojedinačne 250 dinara, grupne 150 dinara.
(Uvek me interesovalo da li je dvoje grupa. Ne znam.)

Da li ćete posetiti sajam knjiga? Koji su Vaši motivi? Koje knjige ćete najpre potražiti? Podelite svoje utiske sa nama.

Dodaj komentar


VRH