Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Otac

Otac predstavlja muški princip. Simbol je Sunca i duha. On označava konvencionalne sile zakona i reda, nasuprot intuitivnim i instinktivnim moćima majke. Kao simbolička figura, zbog patrijarhalnog društvenog uređenja, važi za najviši autoritet i božanstvo.

Nekada se verovalo da će se osoba koja sanja oca naći pred problemima koje može rešiti samo mudrost stare osobe. Preplitanje simbolizma oca i prepreke već ovde otkriva ambivalentnost očinske figure. Arhetip oca je pored arhetipa majke osnovni deo roditeljskog arhetipa koji sjedinjuje suprotnosti. U slici oca, prepoznaju se tamno i svetlo; pozitivno i negativno; oplođujuce; zaštitničko, ali i agresivno; nametljivo i razararajuće. Simboli arhetipa oca su nebo i sunce, grom i vetar, falus i oružje. U svetu mitova i bajki on se javlja kao mag, šaman, mudrac, heroj i princ. U dubinskoj psihologiji otac važi za instancu nad-ja. Kralj i car zastupaju nebeskog oca i nazivaju se očevima naroda. U alhemijskoj simbolici Sunce se smatra ocem. “Sunce je otac kamena mudrosti, dok je Mesec njegova majka”, otkriva nam Tabula Smaragdina.

Kao i u slučaju arhetipa majke, i ovaj može “zaposesti” pojedica i blokirati lični razvoj. Ova pojava je uočljiva u životnim situacijama u kojima smo nesposobni da se odupremo zahtevima šire zajednice, konvencijama i porodičnim modelima. Tada ih se slepo pridržavamo ne pitajuci o njihovoj koristi za nas i nama bliske osobe. Preterana pošlusnost koju zahteva arhetip oca, u formi božanstva, ličnog oca, ili figure od autoriteta, može biti upozorenje na nemoć da se suprotstavimo pritisku zajednice.

Medjutim, figura oca se sreće i u snovima onih čiji su roditelji umrli. Tada se otac može javiti kao vodič, pomagač i savetnik koji snevaču pomaže da savlada teškoće životnih prekretnica.

Žene u čijim snovima je otac savetnik i vodič, ili one koje u nesvesnom sreću očinske figure, verovatno ulaze u razvojnu fazu kada osvešćuju Animusa, ili sliku svoje duše. Ovde figura muškog principa može odigrati naročito značajnu ulogu. Pažljivo osluškivanje jezika nesvesnog, ali i razmatranje konteksta u kojem sanjamo ovu složenu figuru, otkriće nam jesmo li postali nedovoljno kriticni u odnosu na zakone i norme, pa time zanemarujemo sebe i vlastiti razvoj, ili nam očinska figura blago ukazuje na načine kojima se premošćuju životne teškoće. Takođe, treba razmisliti o odnosu sa svojim ocem i njegovim osobinama koje smo eventualno asimilovali.

Dodaj komentar


VRH