Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Near Field Communication

Postoji jedan veliki neosvojeni prostor u upotrebi telefona i sličnih prenosnih uređaja a to su mobilna plaćanja. „Near Field Communication“ ili skraćeno NFC predstavlja evoluciju postojeće specifikacije RFID tehnologije i sistema za plaćanje bez dodira. U suštini, predstavlja varijaciju drugih short-range wireless tehnologija koje se koriste širom sveta (pogotovo u Japanu i Evropi). Slično RFID-u, NFC može brzo da prenese informacije između uređaja koji su blizu jedan drugom. Mogu se razmenjivati podaci nalik tekstova, slika, URL-a, ili nekih drugih podataka jednostavno držeći svoj mobilni blizu takozvanih smart tagova („smart tags“).

Tehnički, radi se o bežičnom prenosu podataka na malim udaljenostima, najviše do 20cm, mada antene koje se danas ugrađuju uglavnom podržavaju svega nekoliko centimetara. Princip po kome komunikacija funkcioniše je magnetna indukcija između dve antene. Ogromna prednost NFC-a je pasivni mod u kome drugi uređaj u komunikaciji (takozvani target) ne mora da poseduje sopstveno napajanje. Drugim rečima, inicijator svojim aktivno kreiranim poljem može da pokrene target, što dozvoljava da drugi uređaj ne mora da poseduje baterije i da može bude u obliku kartice, nalepnice, oznake, etikete i slično.

Što se tiče plaćanja funkcioniše još jednostavnije nego plaćanje SMS-om. U mobilnom telefonu sačuvani su svi žiro-računi i brojevi kreditnih kartica, za koje su do sada bile potrebne različite čip-kartice. Tako da mobilni telefon postaje zamena za novčanik, umesto gotovine i 2,3 kreditne/debitne kartice koje trenutno nosite sa sobom, moći ćete sva plaćanja da obavljate mobilnim telefonom. Taj koncept naziva se „Mobile Wallet“ odnosno „mobilni novčanik“. Na kasi unesete sigurnosni kod, izaberete sa kog računa hoćete da platite, prođete mobilnim preko aparata za očitavanje - i to je sve. Iznosi manji od 25 evra odbijaju se direktno, za više sume, iz bezbednosnih razloga, morate uneti još jedan tajni broj.

Sredinom 2011. godine Google je pokrenuo Google Wallet i Google Offers – dve usluge koje koriste NFC tehnologiju. Google Wallet, servis pomoću kojeg povezujete željeni račun sa NFC-uređajem, podržava sve više kreditnih kuća, pa se ova usluga već poprilično ukorenila u razvijenijim zemljama. Ovaj virtuelni novčanik neće nuditi samo plaćanje karticama, nego će uključivati i ponude, kartice lanaca trgovina, karte za avion i druga prevozna sredstva, dok PayPal pruža podršku za transfer novca između smart telefona.

Pored toga, NFC je najviđeniji kao zamena za ulaznice, propusnice, karte i ključeve u raznim primenama – od gradskog prevoza i avio karata, preko javnih manifestacija, do hotelskih soba, pa čak i automobila. Naravno, nije zanemariva ni mogućnost razmene podataka između dva uređaja (elektronske vizit karte ili fajlovi), pogotovo što je uspostavljanje komunikacije mnogo brže nego kod drugih bežičnih tehnologija. Zbog toga se NFC može koristiti i za inicijaciju i brzo podešavanje drugih vidova komunikacije kao što su WiFi ili Bluetooth (bez potrebe za otkrivanjem, uparivanjem, kucanjem passworda i slično). Dobra stvar je i kompatibilnost sa postojećim RFID sistemom gde telefon opremljen NFC komponentom može da posluži kao zamena za klasičnu RFID karticu kakve se sve češće koriste kao mera sigurnosti i u domaćim kompanijama. Za kraj, postoji i mogućnost očitavanja raznih vrsta oznaka (tagova), na bilbordima, putokazima ili proizvodima, što otvara čitav novi prostor interaktivnog oglašavanja kao i dobijanje dodatnih informacijama o proizvodima.

U segmentu marketinga će ova tehnologija naći punu primenu. Zamislite da na autobuskom stajalištu ili ispred Arene vidite poster za koncert dobre grupe. Jednostavnim dodirom telefona i postera moći ćete da vidite više informacija o toj grupi, odete na njihov sajt ili direktno kupite kartu bez odlaska do šaltera i čekanja u redovima. Ova tehnologija bi takođe našla primenu i na fakultetima. Oplemenila bi komunikaciju uprave fakulteta sa studentima i uštedela sredstva koja se troše na štampanje i nabavku materijala. Jednim dodirom bi se dolazilo do informacija (raspored predavanja, ispita, konsultacija, broj poena). Dakle tačna, jednostavna za korišćenje i korisna za okolinu.

Tehnološki prognostičari procenjuju da će NFC za svega godinu dana postati jedna od vodećih tehnologija u sistemima plaćanja bez dodira. Upotreba u drugim, pre svega marketinškim i organizacionim sistemima takođe se čini sigurnim pogotkom već do kraja tekuće godine. Posmatrajte Apple i Google – oni će biti vodeći u ovoj igri, a za petama će im biti Samsung, RIM i Nokia/Microsoft. Apple je već podneo nekoliko patenata za upotrebu NFC-a u prenosnim uređajima, a Android je prvi OS sa punom podrškom za NFC. RIM je najavio nekoliko Blackberry telefona sa NFC tehnologijom, a Nokia, kao jedan od pionira, ne planira da se odrekne važne uloge u ovom tržišnom segmentu.

Dodaj komentar


VRH