Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Malezija: zemlja inovacije, indijskog čaja i opasnih komaraca

Jutro je maglovito iznad jugoistočne Azije dok se moj avion gotovo nečujno spušta u Kuala Lumpur (KL), glavni grad Malezije na zapadnom ostrvu. Ova velika zemlja prostire se na oko 300. 000 kvadratnih kilometara i podeljena je na dva glavna dela Južnim Kineskim morem. Najveći deo populacije od 29 miliona nalazi se na zapadnom ostrvu, dok je istočni Borneo prava zagonetka – divlji sa izuzetnim prirodnim bogatstvima.

Brzi voz vodi sa aerodroma do centra KL-a, odakle vrlo pristupačnom taksi vožnjom ili pak jedinstvenim monorail-om iznad jutarnje gužve (ukoliko se putuje sa malo prtljaga) stižete do svog hotela gde je usluga uvek na zavidnom nivou. Nekadašnja britanska kolonija, Malezija je naseljena osim etničkim maležanima (51 posto) i sa Indijcima (oko 7-10 posto) i Kinezima (oko 24 posto). Zbog izuzetno privlačnih uslova poslovanja i finansijskog sektora, veliki broj multinacionalnih kompanija (poput kompjuterskog giganta Dell-a) je osnovao svoj regionalni centar upravo u ovom delu Azije.

Iako je do skoro ulični kriminal bio na alarmantno visokom nivou, posebno prema strancima, reforme u bezbednosnom sektoru u KL-u učinile su ovaj grad bezbednijim, a Maleziju petu najposećenijom turističkom destinacijom na svetu! Ipak, nije preporučljivo hodati okolo sa putnim ispravama ili lap-top kompjuterom preko ramena, jer i dalje motociklisti uspevaju da izbegnu policiji i opljačkaju turiste. Mnogo opasniji problem od lopova su komarci, prenosioci opake bolesti, tako da je prporučljivo često prskanje jakim sredstvima protiv komaraca (i izbegavanje parfema). Sada kada ste spoznali moguće opasnosti u ovoj fascinantnoj zemlji, postavlja se pitanje šta treba obići u KL-u kada imate samo malo vremena ?

Nezaobilazne destinacije za turiste koji prvi put posećuju KL obuhvataju Park Leptira i Ptica, koji se nalaze na istom potezu kao i Nacionalna Džamija i Muzej Islamske Umetnosti koga vredi posetiti. U privatnom vlasništvu, ovaj muzej obiluje predmetima iz čitavog islamskog sveta kroz istoriju, kao i draguljima i radovima na svili, karakterističnim za Maleziju. Kineska četvrt obiluje kopijama firmiranih stvari za koje se treba cenkati, kao i poludragim kamenjem donešenim iz Burme, Indonezije i Kambodže. Ukoliko imate sat vremena za izlet, poznate pećine sa velikom zlatnom statuom Bude ili pak Genting Nacionalni Park zaista jesu vredni posete, a najviše se tome obraduju mališani zbog velikog zabavnog parka u sklopu Genting-a. Uveče su za izlazak preporučivi brojni barovi širom KL-a, a posebno bar na vrhu Trader’s hotela, sa bazenom i pogledom na Petronas kule. Mnogi dolaze u Maleziju radi povoljnog šopinga, a trenutno je aktuelan svetski sajam cipela. Nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za putovanje u ovaj kraj sveta koji obiluje kontrastima, a dočekaće vas ljubaznost domaćina, kineska masaža i tropski punč u bazenu jednog od mnogih luksuznih hotela. Uživajte!

Dodaj komentar


VRH