Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Majka

Roditelji su deo nase svakodnevice i zato snovi o njima mogu biti mali - oni koji prenose fragmente svakodnevice, ali i veliki - arhetipski.

Najpre, tu su mali snovi o majci koji ukazuju na potrebu da za sigurnošću. Majka je prvo biće koje upoznajemo na ovom svetu i koje treba da nam ulije sigurnost i poverenje u spoljašnji svet. Od ranog odnosa sa majkom umnogome zavisi naš dalji razvoj. Zato njen odnos prema detetu u značajnoj meri oblikuje njegovu psihološku sudbinu. Medjutim, upravo zbog toga, majka ima dualnu prirodu.

U velikim ili arhetipskim snovima ovaj simbol se moze spoznati, ne samo u svom hraniteljskom i zaštitničkom vidu, nego i negativnom delovanju, kao snaga koja ogranicava, kontroliše i blokira razvoj ličnosti. Zato Jung govori o “dragoj i groznoj” majci. Ova druga je takozvana Velika Majka. Taj pojam su dubinski psiholozi preuzeli iz religije. Reč je o univerzalnom božanstvu, kreativnom i rađajućem, koliko i destruktuvnom. Snažan simbolički izraz, ovaj arhetip je nasao u figurama Lilit, Hekate, Demetre, Sofije, a jedan od najimpresivnijih, svakako ostaje hinduisticka Durga - majka koja komada i guta ono sto je rodila i hranila. Figura Velike Majke je motiv prisutan i u popularnoj kulturi. Film Tangled iz 2010 godine tematizuje život devojčice koju posesivna maćeha pod izgovorom brige, kontroliše i sputava. Razvoj ličnosti, pred devojčicu postavlja zadatak nalaženja “prave majke” - napuštanja maćehe zarad postizanja emocionalne celovitosti. Par majka/maćeha jedan je od uobičajenih motiva u bajkama i mitovima kojima se ukazuje na dvostrukost majčinstva. U brojnim tradicijama, simboličko kidanje veze sa majkom, predstavljeno je kao uslov razvoja i osmišljavanje egzistencije. Zbog dvostruke prirode figure majke, treba razmisliti o kontekstu u kojem se san javlja. Tek tako dobijamo odgovor na pitanja da li san govori o potrebi za sigurnoscu, majčinskim osecanjima, ili opasnostima koje donose njeni destruktivni aspekti. Dakle, ukoliko je san smešten u kontekst svakodnevice, možemo reći da je bio jedan od malih snova koji u nama bude ili održavaju majčinska osećanja. Ukoliko se u snu javlja boginja ili neki od njenih atributa, verovatnije je da smo imali arhetipski san – onaj o Velikoj Majci. On nas opominje na opasnosti koje vrebaju na putu ličnog razvoja – mogućnosti da se čvrsto držimo nasleđenih stavova i osobina, umesto ličnih osećanja i razmišljanja.

Dodaj komentar


VRH