Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Kraljičin Dan u Holandiji: svet u narandžastom

Svaka zemlja ima svoju nacionalnu boju koja se, pored zastave, koristi u različite svrhe i kao simbol nacionalnog jedinstva. Kod Australijanaca, zeleno-žuti šalovi proprate svaku manifestaciju australijskih sportista u svetu. U Srbiji, boje trobojke sa republičkim grbom pokazatelji su solidarnosti i sloge naroda, i deo modernog identiteta njenih građana. U Holandiji, boja koja zbližava njene sugrađane je jarko narandžasta, što se najbolje može uočiti prilikom obeležavanja Kraljičinog Dana. Ovaj dan se obeležava svake godine 30. aprila i kao praznični, neradni dan privlači milione turista u Amsterdam ili tzv. Veneciju Severne Evrope. Tako da Holanđani. umesto prvog maja, dan ranije proslavaljaju rođendan njihove kraljice.

Današnja uloga holandske kraljevske porodice u političkom životu Holandije je enigmatična i simbolično predstavlja spoj nekadašnje slave i bogatstva nizoemskih ujedinjenih pokrajina čiji se pomorski uticaj protegao čak do daleke Indonezije! Vladar, kralj ili kraljica, zajedno sa ministrita, sastavljaju vladu. Dok se ministri mogu smenjivati, pozicija kralja je nepromenljiva. Holandija ima kraljice kao poglavare države još od 1890. godine! Kraljevska kuća se razlikuje od kraljevske porodice jer samo određeni članovi plave krvi pripadaju, po zakonu, kraljevskoj loži. Članovi ove institucije gube pravo na sukcesiju vladara ukoliko se venčaju bez odobrenja parlamenta! To se poslednji put desilo 2004. kada je Princ Friz oženio Princezu Mabel bez parlamentarnog odobrenja.

Kraljica Beatricija je pokrovitelj humanitarnih organizacija i kulture. U čast njenog rođendana Amsterdam (i svi ostali holandski gradovi) postaje centar razvrata, tehno mega-žurki na otvorenom, festival piva kao i destinacija za još slobodnije upražnjavanje svih vrsta narkotika! Crveni distrikt koji je centar prostitucije ne samo u Amsterdamu već ga ima svaki grad u Holandiji postaje glavna destinacija ne samo za turiste već i za kriminal koji u Holandiji ima sada duboke korene.

Za razliku od ostalih praznika samo na ovaj dan građani izlaze na ulice kao trgovci jer je u svim gradovima Holandije tad dozvoljena slobodna preprodaja ličnih stvari bez poreza. U Alkmaar-u, poznatom turističkom mestu i prestonici kačkavalja na Severu Holandije, starosedeoci počinju da obeležavaju svoja prodajna mesta šarenim trakama nekoliko dana pred praznik, a veče pred sam početak kampuju na ulici da bi ta ista mesta zauzeli! U to vrfeme hiljade turista iz susednih zemalja dolazi u Holandiju i kupuju narandžastu odeću da obeleže Kraljičin Dan. Pridružite se i vi narandžastoj proslavi!

Dodaj komentar


VRH