Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Kralj čaja u Srbiji - Ser Tomas Lipton

Ser Tomas Lipton (Sir Thomas Johnstone Lipton, 1850-1931) je bio kralj čaja u Velikoj Britaniji, vlasnik plantaža čaja na Cejlonu, multimilijarder zaljubljen u plovidbe morima. Čovek velika srca i velikog duha, sportista u duši i veliki i istrajan borac u svemu čime se bavio. Lipton je rodjen 10. maja 1850. u Glazgovu, najvecem gradu Škotske. Njegovi roditelji su bili Irci i oni su ga naučili da predano i pošteno radi, da pametno i pažljivo privredjuje. On se tog gesla pridržavao celog života, pa je njegova mala bakalnica čaja u Glazgovu za nekoliko godina postala poznata van granica Škotske. Mada Liptonova saga pripada istoriji, njegova dela žive i danas na meridijanima širom sveta. Tomas Lipton se nije zadovoljio samo kupovinom čaja od proizvodjača u Indiji i na Cejlonu, njegovim prepakovanjem i prodajom u Engleskoj i po svetu. On je odlučio da postane proizvodjač, pa je kupio veliki broj plantaža čaja u Aziji. Nakon organizovanja sopstvenog prevoza čaja iz južne Azije u Englesku, usledilo je otvaranje velikog broja čajdžinica u Londonu i širom imperije. Na taj način je kontrolisao ceo lanac od proizvodnje čaja na plantažama, preko prevoza i reklamiranja, do prodaje i serviranja čaja u Liptonovim čajdžinicama.

Nije čudo što je Lipton postao multimilioner, već u svojoj tridesetoj godini života, u svetu u kojem je u to vreme postojao mali broj milionera. Pošto je dostigao sam vrhunac u poslovanju, Lipton je okrenuo svoje interesovanje sportu - posebno jedriličarstvu i jahtama. Uživao je da plovi morima na svojim jahtama, pa je kao pravi morski vuk nosio kapetansku kapu koja je postala znak njegovog prepoznavanja. Ser Lipton je čak u pet navrata učestvovao u trkama jedrilica, čuvenog Američkog kupa. Dao je sve od sebe da osvoji taj trofej, ali nažalost nikada u tome nije uspeo.

Njegovo čovekoljublje, razne akcije dobročinstva koje je organizovao ili u njima učestvovao, donele su mu titulu viteza koju mu je dodelima kraljica Viktorija 1898. godine. Bila je to promocija njegovog posebnog uspeha u poslovnom svetu,  ali pre svega priznanje njemu kao filantropu.

Manje je poznato da je ser Lipton došao da poseti Srbiju u vreme Prvog svetskog rata.  Svojim jahtama je prevezao veliku količinu sanitetskog materijala, kao i brojne članove medicinskih misija koje su došle u Srbiju. Luksuzna Liptonova jahta ‘Erin’, kao i druge jahte, često je saobraćala između Marseja i Soluna. Uprkos velikim opasnostima od podmornica, bila je na usluzi Jedinicama britanskog Crvenog krsta, Bolnicama škotskih žena, Srpskom potpornom fondu. Tako je na listi Liptonove jahte bio sanitetski materijal za ledi Pedžet u Skoplju, za dr Beneta i Misiju britanskog Crvenog krsta u Vrnjačkoj Banji, za Društvo srpskog Crvenog krsta u Nišu, za dr Eleonoru Solto i Bolnicu škotskih žena u Kragujevcu. Poznato je da je podržao i Hanu Henking Hardi u obnavljanju bolnice Sveti Đorđe u Topoli.

Ser Lipton nije samo svojim brodovima dovozio raznu humanitarnu pomoć Srbima u Prvom svetskom ratu, već je i lično došao u Srbiju da vidi i upozna te Srbe kojima su mnoge njegove sugradjanke iz Škotske,  poklonile, ne jedino svoja srca, nego ispoljavale divljenje prema malom narodu. Boraveći u Srbiji, obišao je mnoge gradove i mesta uključujući Niš, Kragujevac i Vrnjačku Banju. U znak zahvalnosti za dela dobročinstva, u Nišu je proglašen počasnim građaninom.

Sećajući se da je ‘rodjen u stanu od dve sobe i kuhinje’, za njega je Elsi Korbet (Elsie Corbett), dobrovoljna bolničarka u Srbiji u vreme Prvog svetskog rata, rekla da je bio veliki ’čovek od karaktera’. Na kraju života, ser Tomas Lipton je ostavio najveći deo svoje imovine rodnom Glazgovu, za pomoć siromašnima i za izgradnju bolnica.

Priču o ser Liptonu, počeli smo i završićemo uz čaj. Jedan od najstarijih napitaka u istoriji, čaj je od vajkada postojao u Kini i Rusiji; čak i poreklo reči ‘čaj’ dolazi sa tih prostora. Mada čaj nije uspeo da potisne crnu kafu kao tradicion

Dodaj komentar


VRH