Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Fejsbuk i usamljenost

Jednog hladnog februarskog dana 2004, mlađani student kompjuterskih nauka sa Harvarda Mark Zukerberg i nekolicina njegovih kolega, izmislili  su ono bez čega niko nece a, kako stvari stoje, uskoro neće ni moći da živi. Rodio se fejsbuk - društvena mreža koja kao novovorođeče tek što je “zaplakala“, a već je uspela da poveže preko 500 miliona ljudi širom planete. Ovom su sveobuhvatnom “on line“ fenomenu sociolozi, posle dugog razmišljanja i većanja, i ime nadenuli – “ambijentna svesnost”.

To vam je, kako dalje objašnjavaju, skoro isto kao da ste fizički blizu nekoga o čijem ponašanju ili raspoloženju zaključujete na osnovu onoga što taj neko čini pomoću kompjutera. A to što čini su, na primer, govor tela, uzdah, poneki nenameran komentar ili postavljena fotka (obično ona najbolja u albumu). Sve pritom ostaje virtuelno, zasticeno od blamaže i osigurano usamljenošću koju danas nazivamo privatnost. Iako pred ekranima kompjuterima i stoga javno, sve ipak ostaje pod zaštitom naših sobica.

Paradoks ove “ambijentne svesnosti” leži u tome što su u suštini sve te male informacije same po sebi nevažne, ali kada se sve zajedno uzmu u obzir, dobija se možda i iznenađujuće sofisticiran portret/profil prijatelja, člana familije, budućeg životnog saputnika ili, što da ne?, kućnog ljubimca. Možda nije zgoreg napomenuti da upravo upoznavanje budućeg životnog saputnika, postaje sve popularniji oblik razmena dobara između dijaspore i otadžbine. Obično je reč o nekoj staroj, skoro zaboravljenoj ljubavi koju fejsbuk volšebno vaskrsava u virtuelni kontakt, virtuelnu vezu pa neretko i u virtuelni brak. Izgleda da ona naša stara, poslovična mudrost - da bi nekoga upoznao sa njom/njime treba pojesti bar dva džaka soli – gubi na važenju. Moraš brate da imaš fejsbuk.

I ne samo fejsbuk, nego i sijaset drugih tehnologija pomoću kojih možeš da izjaviš svoju virtuelnu ljubav i predstaviš se u najboljem svetlu. Nažalost raskidi, razvodi a ponekad i na taj način nastala neprijateljstva, realne su socijalne pojave i kao takve su užasno bolne i skupe. Konačno, svoju usamljnost ne možemo sakrivati čameći pred ekranom kompjutera. Mora se podeliti bar šačica soli.

Dodaj komentar


VRH