Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

57. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije

Nakon prvomajskih i uskršnjih praznika, Pančevo je postalo središte mladih umetnika Srbije. Našoj muzičkoj školi pripala je čast da bude domaćin 57. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. Ovo je treći put da Pančevo bude domaćin ove velike muzičke manifestacije.

Svake godine se na Festivalu predstavljaju najbolji predstavnici svih osnovnih muzičkih škola Srbije. Tako je i ove godine za nedelju dana, od 8.-14. maja, kroz naš grad prošlo mnoštvo mladih talenata 58 muzičkih škola iz 50 gradova.

Festival je takmičarskog karaktera. Takmičenje se odvijalo u tri discipline: ekipa solista, kamerni ansambli i orkestri.

Svaka škola je prijavljivala svoju osmočlanu ekipu solista, od kojih bi se takmičila uže odabrana četvoročlana ekipa. Mladi solisti nastupali su izvodeći obavezne kompozicije koje su bile zadate za svaki uzrast i svaki instrument posebno, kao i slobodan komad – po izboru takmičara. Solisti su nastupali svirajući na nekom od predvidjenih 24 instrumenata (klavir, harmonika, violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara, harfa, renesansna harfa, tambura E prim, tambura A bas prim, mandolina, flauta, klarinet, oboa, fagot, saksofon, truba, trombon, horna, tuba, doboš, timpani, melodijske udaraljke) i solo-pevači. Izbor kompozicija obuhvata veliki raspon od srednjevekovnih, preko baroknih majstora, velikana klasicizma, romantičara, do savremenih autora, tradicionalnih i dečjih pesama. Sve zajedno, bilo je više od 80 kompozicija na raspolaganju za odabir. Uz zadatu kompoziciju, solisti su birali i komad po sopstvenom izboru. Kamerni ansambli i orkestri imali su pravo na slobodan izbor kompozicija koje su izvodili, pazeći da ne prekorače dozvoljenu minutažu.

U okviru Festivala proslavljen je i Dan MŠ „Jovan Bandur“ sa dva svečana koncerta. Prvi je bio pretposlednjeg festivalskog dana i predstavili su se najuspešniji učenici I kamerni ansambli naše muzičke škole, pobednici mnogobrojnih ovogodišnjih takmičenja. Tim povodom podeljeni su im prigodni pokloni. Centralna proslava je održana 14. maja u dvorani Centra za kulturu gde su podijum podelili ansambli naše muzičke škole i laureati Festivala.

Učesnici Festivala otišli su puni pozitivnih utisaka iz našeg grada i škole, zadovoljni našim gostoprimstvom i odličnom organizacijom. Naši sugradjani su ovih nedelju dana imali priliku da čuju izuzetne mlade izvodjače i steknu lep uvid u razvoj negovanja podmlatka umetničke muzike na ovim prostorima.

Dodaj komentar


VRH