Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Еркел Ференц, Бела Барток, Албрехт Дирер…и Ђула бања

Већ дуги низ година летујемо у Ђула бањи. Овај градић смештен је на југоистоку Мађарске, недалеко од границе с Румунијом

У оквиру ботаничке баште на некадашњем грофовском поседу, налази се двадесетак пливачких базена, купалишта, дечјих игралишта, базена са лековитом водом…Стазице које воде од једног до другог купалишта, опточене су маштовитим цветним аранжманима. У централном делу бањског комплекса налази се, сад већ од старости препукло стабло, под којим је, по предању, настала опера Банк Бан коју је компоновао Еркел Ференц (1810.-1893.).Био је Листов савременик, компоновао је и мађарску химну, творац је мађарске националне опере, а родом је управо из Ђуле.Испод дрвета налази се спомен-табла са овом информацијом. Ко нађе времена, може да прошета и до Еркелове родне куће, која је сада претворена у спомен-кућу. Ту се могу видети манускрипти неких Еркелових дела, али и његов инструмент, стари хармонијум мајсторске израде.

Пут до тамо води поред тврђаве која је подигнута у 14. веку. То је најстарија тврђава у Европи која је сазидана од цигала. У њој је музеј који чува разна блага прохујалих времена, од оружја,оклопа, застава, до разних употребних предмета, намештаја, пехара…А поглед на бину на којој се сваке године одржава фестивал Шекспировог позоришта! Амбијент је управо створен за то.

Са осматрачнице се пружа прелеп поглед на панораму града. На хоризонту се спајају небо и дрвеће…Поред замка се налази језеро са острвцима на којима су у хармонији жалосне врбе и јата дивљих паткица… Преко старог мостића који води ка градском центру, пут вијуга кроз паркић са бистама уметника који су део свог времена провели у Ђули. Ту се задесио и Бела Барток на неком од многобројних путовања на којима је сакупљао изворне народне песме.

Ту је и биста Албрехта Дирера, који је такође пореклом из Ђуле. Његов отац је рођен у Ђули (са мађарским презименом Ајтош, касније германизованим у Тирер, па у Дирер), а одатле су се преселили у Нирнберг, где је он рођен. У великом градском парку, Чига-парку, налази се Дирерово дрво. Под огромним старим храстом је спомен-табла, а испод крошње, на стаблу се може видети угравиран Диреров монограм.

До Еркелове спомен-куће пут води даље поред Стогодишње посластичарнице, подигнуте 1804. године. То је друга најстарија посластичарница у Мађарској. Испред ње се налази мали парк у чијем је централном делу споменик Ференцу Еркелу…

Dodaj komentar


VRH