Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Mala antologija

СТО САВРЕМЕНИХ ПОЉСКИХ ПЕСНИКА КЊИГА ДРУГА (АНТОЛОГИЈА)

Cena 2.000 DIN 
PDV (10%) 200 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 2.560 DIN 
-+
ГЖЕГОЖ ЛАТУШИНСКИ (Grzegorz Łatuszyński)


Изузетан издавачки подухват у културној сарадњи Пољске и Србије, објављивање Аатологије Сто савремених пољских песника, формално је започет 2018. године. Том чину претходио је вишегодишњи труд  антологичара  и преводиоца,, господина Гжегожа Латушинског и "Малог Нема"..Почетна намера била је да српској читалачкој јавности Антологија представи најрепрезентативније пољске песнике ХХ века, оне који не само у славистичком, него у европском и светском контексту уживају углед.
Труд је 2019. године коначно уродио плодом објављивања прве књиге Антологије. До овог циља се доспело кроз бурне фазе у којима је његово постизање довођено у питање, чешће него што је наговештавано његово поуздано остварење. Број и структура песама изабраних песника, у току реализације овог захтевног и сложеног пројекта, условили су да уместо у једној, савремено пољско песништво буде представљено у две књиге.

Иако је преводилачки део посла већ био заавршен, околност да је господин Латушински на жалост преминуо, није само изнова угрозила објављивање друге књиге Антологије, већ је значила и губитак ствараоца који је дао најважнији допринос књижевној и културној сарадњи Пољске и Србије. Неспорна је чињеница, наиме, да је господин Латушински превео значајан број српских песника и прозаиста на пољски, као и књиге пољских песника на српски језик. На тај начин је дао неизмерни допринос у њиховом приближавању и зближавању, бољем разумевању и зрелијој сарадњи.  За тај посвећенички рад од посебног значаја за обе књижевности и културе, пољску и српску, за живота је награђен „Повељом Мораве“ (2016) и „Златном медаљом за заслуге“ Председника Републике Србије (2019).
Поштујући залагање господина Гжегожа Латушинског, као и чињеницу да је објављивање прве књиге  Антологије наишло на добар пријем стручне јавности и читалачке публике, у сарадњи са господином Кшиштофом Латушинским, наследником ауторских права, издавачки тим „Малог Нема“ је, уложио додатни напор како би, у промењеним и отежаним издавачким и историјским околностима, пројекат ваљано привео крају. Такав доследан став и ангажман резултирао је објављивањем друге књиге Антологије.
Антологија, ћирилица, тврд повез
 

Parnas iskosa (Antologija srpske poezije do Drugog svetskog rata)

Parnas iskosa (Antologija srpske poezije do Drugog svetskog rata)
Cena 1.500 DIN 
PDV (10%) 150 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 2.010 DIN 
-+
Dr Dobrivoje Stanojević

Autori u ovoj antologiju su pesnici koji su autentični tvorci svojih pesama, oni koji su se izdvajali, kad god se to moglo, drugačijim pevanjem i jezičkim originalnostima. Antologija obuhvata stihove 67 pesnika, od Zaharija Orfelina i Jovan Sterije Popovića, pa sve do Crnjanskog, Andrića, Nastasijevića i Daviča.

Ćirilica; tvrdi povez; 290 strana.

СТО САВРЕМЕНИХ ПОЉСКИХ ПЕСНИКА КЊИГА ПРВА (АНТОЛОГИЈА)

Cena 1.500 DIN 
PDV (10%) 150 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
PDV (20%) 60 DIN 
Svega 2.010 DIN 
-+
ГЖЕГОЖ ЛАТУШИНСКИ (Grzegorz Łatuszyński)

У Антологији  Гжегожа Латушинског Сто свремених пољским песника заступљени су песници различитих генерација, времена и епоха. Антологији није одређен чврст временски оквир у строгом смислу речи. То није избор који представља неки посебан књижевни период који су одабрали и издвојили књижевни критичари и историчари. И поред ове чињенице, Сто савремених попесника репрезентује свет у једном временском периоду, у коме XX век неприметно прелази у XXI век.

Ова Антологија је настајала преводиочевим читањем и учвршћивала се дуго времена у његовом памћењу, добијајући на крају постојећи облик, редослед и Читаоцу предочену композицију. Сваки заступљени песник у избор уноси своје искуство и сваки га означава властитим непоновљивим начином виђења и представљања стварности. Али све их повезује свест о одговорности за написану реч која неретко добија снагу заветне поруке, постаје депозит који пре свега мора да буде упамћен и препоручиван.

Subscribe to RSS - Mala antologija

VRH