Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Predstavljanje srpske književnosti, umetnosti i kulture u Rimu

Na Dan Svetoga Save okončala se prva izložba posvećena mesecu predstavljanja srpske književnosti, kulture i umetnosti u večnom gradu. Simbolično, muzej antičke rimske civilizacije u predgrađu EUR bio je centar raznovrsnih italijansko-srpskih kulturnih dešavanja pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije i Grada Rima. Srpski slikari, poput svetski Ane Kapor i Vladimira Pajevića, fotografa Srđe Mirkovića, vajarke i likovne umetnice Ljiljane Petrović Vavalli, i modernističkog slikara Nikole Pršendića, svojim radovima su predstavili mistiku, kreativnost i produhovljenost srpskog naroda koji živi u tuđini.

Manifestacija je uspela da u jednom relativno kratkom vremenskom periodu ispriča radoznalim posetiocima priču o antičkoj Srbiji kroz vekove i sedam glavnih dešavanja. Na ulazu u izložbenu dvoranu vunene ručne tvorevine stajale su ispred panoa koji su ukratko objašnjavali glavne događaje u srpskoj istoriji, istoriji crkve, jezika i naroda. Pored njih, impresivne staklene vitrine prikazale su antičko pismo iz Vinče, ostatke civilizacija koje su živele na prostorima Srbije (na primer, paganska božanstva u obliku majke Zemlje iz Lepenskog Vira) a bio je izložen i prvi srpski bukvar i predstavljen život Vuka Stefanovića Karadića. Posetioci su mogli da uživaju i u replikama Miroslavljevog Jevanđelja i ikone Belog Anđela.

U okviru manifestacije predstavljena je knjiga “Igra Anđela” književnice iz Kruševca Ljiljane Habjanović Đurović, u italijanskom izdanju. Vrhunac tog događanja nastupio je kada su dve mlade italijanke teatralno predstavile najdramatičnije momente iz života Kneginje Milice, poput predaje svoje najmlađe kćeri Olivere na dvor Sultana Bajazita kao žrtveno jagnje radi uspostavljanja nametnutog mira sa Otomanskom imperijom. Ana Marković iz Ambasade Republike Srbije sa lakoćom je prevodila čak i najteže izraze sa srpskog na italijanski i time doprinela boljem predstavljanju srpskog jezika i kulture posetiocima. Takođe, osnove srpskog jezika, koji već dugi niz godina predaje vredna Profesorka Ljiljana Bjelica na univerzitetu “La Sapienza”, prikazane su široj javnosti u okviru istorije srpskog jezika kroz vekove.

Ambasadorka Republike Srbije u Rimu Njena Ekselencija. Ana Hrustanović (koja je, može se s lakoćom reći, najlepša diplomatska predstavnica u Rimu) rekla je tokom poslednje večeri ove manifestacije, na tečnom italijanskom, da će raditi na tome da se zajedničke manifestacije dva naroda prodube i nastave. Etno-muzička grupa VED iz Vranja je pozdravila sve prisutne tradicionalnim srpskim ritmovima i vokalnim izvođenjem izvorne muzike koja nikoga nije ostavila ravnodušnim! Ministar Odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac, koji se tom prilikom službeno našao u Rimu, zvanično je zaključio mesec srpske kulture i umetnosti u Italiji rečima da je prva linija odbrane entiteta svakog naroda kultura i umetnost, i saradnja sa prijateljima poput Italije koja podržava evropski put Srbije.

Mladi umetnici i studenti koji su prisustvovali danima srpske kulture u Rimu bili su veoma inspirisani pozitivnim utiscima koje su stekli. Ovakve manifestacije bude nadu da će i talenti iz ostalih delova Srbije, ali i iz dijaspore, učiniti više na tome da prikažu svoja dela i matičnu zemlju sunarodnicima kroz napisana dela, umetničke tvorevine, pesmu, igru, kao i one izvorne vrednosti koje svako od nas u tuđini deli. Kultura i umetnost, naposletku, govore posebnim jezikom koji razumeju svi ljudi otvorenog srca.

Dodaj komentar


VRH