Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Milan Orlić na konferencijama u Bostonu, Sidneju i Hobartu

Dragi prijatelji,

Naš glavni urednik Milan Orlić je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji u Bostonu (Masačusets, Sjedinjene Američke Države) od 21. do 24. novembra ove godine, gde je predstavljao Univerzitet Monaš (Monash University) iz Melburna u Australiji. Reč je o 45. godišnjoj konferenciji koju organizuje Udruženje za slavističke, istočno-evropske i evro-azijske studije (ASEEES, Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies). Orlić po drugi put učestvuje na ovoj najvećoj i najvažnijoj konferenicji na svetu koja je ove godine okupila nešto više od 2000 naučnika. (Prvi put je učestvovao na 43. godišnjoj konvenciji u Vašingtonu, 2011. godine). Tema panela je bila Zadužbina Crnjanskove modernističke revolucije u srpskoj literaturi 1893-1977, povodom obležavanja 120 godina od rođenja ovog velikog pisca. Orlićev rad je bio posvećen neistraženoj temi metanarativnosti, intertektualnosti u kontekstu autentičnosti Crnjanskovog dela (Crnjanski’s Meta-Narration: Multicultural Influences and Authentic Narrators in Embedded Texts).

Ovo je treća međunarodna konferencija na kojoj je Orlić ove godine učestvovao. Pre toga, prezentovao je svoje naučne radove na konferencijama u Sidneju, na Univerzitetu Mekvori (Macquarie University) i na Univerzitetu Tasmanija u Hobartu (UTAS, University of Tasmania). Na konferenciji u Sidneju Orlić je govorio o enciklopedizmu Pekićevog romana takozvane otvorene strukure iz perspektive eruditivnog naratora i interpretatora intertekstualnih dokumenata. (“Borislav Pekić’s open novel structure encyclopaedism of the eruditive editor and interpreter of the intertextual documents”). Dvodnevnu konferenciju je organizovalo Australijsko i novozelandsko udruženje za slavističke studije (ANZSA, Australian&New Zeland Slavic Association) a održana je 4. i 5. februara tekuće godine. 

Po završetku ove konferencije, Orlić je predsedavao radu panela na takođe dvodnevnoj bijenalnoj konferenciji koja je održana na Univerzitetu Tasmanija u Hobartu, 7. i 8. februara. Konferenciju je organizovalo Australijsko udruženje za komunistitčke i post-komunističke studije (Australian Association for Communist and Post-communist Studies). Ovo je drugo Orlićevo učešće na ovakvom skupu (prvi put februara 2011. godine u Kamberi, gde je razmatrao Pekićev kritički integralizam, “Pekić’s critical integralism”). Orlić je, kao i na prethodnim konferencijama, napisao i prezentovao rad o jednom od najvažnijih srpskih autora; ovoga puta svoju istraživačku pažnju usmerio je na Andrićev univerzalizam (“Andrić’s universalism”). Kao i u Bostonu i Sidneju, Orlić je i u Hobartu predstavljao Univerzitet Monaš (Monash University) iz Melburna. 


VRH