Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Sétamur ili paralelni svetovi

U proteklih mesec dana, u okviru turneje po Srbiji, publika je imala prilike da se upozna sa stvaralaštvom dvoje kreativnih mladih ljudi koji čine sastav Sétamur. Nizali su se nastupi na koncertima u Centru za kulturu u Pančevu, u Baš-kući u Subotici, na gostovanjima i nastupima uživo u radio emisijama na Radio Pančevu i na internet radio stanici Be-Ton Radio, na TV Pančevu, a uskoro i na RTS-u u emisiji Ad libitum…

Ovaj vid međunarodne saradnje između Italijana Normana Bajokija, inače osnivača sastava Sétamur, i naše kompozitorke Melinde Ligeti, nastavak je letos započete italijanske turneje. Muzika preko koje su započeli svoju komunikaciju našla je put do većeg broja slušalaca koji su osetili njenu draž. Suptilna, a istovremeno puna jakih emocija…

Otisak ove priče nalazi se na njihovom CD-u Five Coins in a Wishing Well. Pet snažnih emotivnih priča ispevanih pod krilima leptira. Norman je dao muzičku podlogu preko koje je Melinda satkala svojim glasom i klavirom onu finu eteričnu dimenziju ovim delima. Tako su se ove dve energije pronašle i nadogradile.

Melinda je kompoziciju diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu radeći sa našim najznačajnijim kompozitorima, profesorima Vlastimirom Trajkovićem i Isidorom Žebeljan. Već kao student imala je lep uspeh predstavljajući svoja dela. Bila su izvođena u okviru značajnih manifestacija, takmičenja, tribina, kao što su: Međunarodna tribina kompozitora (Beograd), BELEF (Beograd), Međunarodno takmičenje limenih duvača u Novom Sadu, Festival Horovi među freskama u Beogradu, Internacionalno takmičenje mladih pijanista “Donne in Musica” u Kragujevcu… Tu su se čuli Affetti, svita od trinaest stavova za duvački kvintet, dve violine, violončelo, vibrafon i timpane, zatim Om za flautu, marimbu, klavir i kamenje, inspirisano francuskim kompozitorom Olivijeom Mesijanom, ili Gloria za mešoviti hor, kao i Yellow Blues za trubu i klavir i dve kompozicije za saksofon i klavir, Jazzy Day i Mellow… Njen celokupni klavirski Opus koji za sad broji dvadeset i tri kompozicije za solo klavir snimljen je na CD Piano Music u izvođenju Marije Ligeti Balint. Tu su još mnogobrojna kamerna dela, dela za glas i klavir, kao i simfonijska studija Tohu Wabohu. Uz dela pisana za klasični instrumentarijum, Melinda je komponovala mnoštvo dela koristeći mogućnosti elektronskog zvuka. The Green Escape, This Is It, Circus i Requiem for a Breakup je elektronska muzika za baletske predstave. Circus se našao i u kratkom italijanskom filmu pod nazivom L’ombra della luce, koji su režrali Ana Rataci i Simone Torini. Za Vox Novus 60×60 nastalo je delo Landscape of a New Born Planet, a za koncert avangardne klavirske muzike Marije Ligeti Balint komponovala je još dva eletronska dela uz improvizovani klavir, Eternal i Reflections. Paralelno sa delima koja su u domenu savremene klasične muzike, bavi se i jazz muzikom koju izvodi sa svojim Melinda Ligeti triom. Tu se oprobala - i to sa velikim uspehom- kao tekstopisac, vokal, klavijaturista i aranžer.

Biti na ovakav način kreativan u današnje vreme znači imati veliko i gotovo neiscrpno polje mogućnosti u istraživanju medija sopstvenog stvaralačkog izraza. Na raspolaganju su brojne opcije. Apsurdno je, međutim, što je najteže objaviti svoje kompozicije. Većina kompozitora svoje radove neće videti u štampanoj formi. Ako ima sreće, biće ovekovečeno nekom autorskom večeri, porudžbinom za izvođenje jednom do dva puta u životu, ili ako je izuzetno srećan, da snimi autorski CD. Melinda je sve ovo za svojih samo 33 godine ostvarila. Čak su i njena klavirska dela doživela štampanje u zbirci Pančevačka klavirska muzika u izdanju Malog Nema.

Stvaralački imperativ pobeđuje prepreke koje postavljaju životne okolnosti. Paralelni svetovi postaju moguća stvarnost.

Dodaj komentar


VRH