Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Manuskript

ПИЈАНИНО СТАРОГ БЕОГРАДА

Cena 1.400 DIN 
PDV (10%) 140 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.840 DIN 
-+
МИОДРАГ МАТИЦКИ
          Стилски беспрекорне, приче из књиге Пијанино старог Београда, израз су дубоке стваралачке и животне мудрости Миодрага Матицког. Уједињујући у себи снагу младалачког полета и искуствене промишљености, читаоца не оставаљају равнодушним. Оне су најбољи сажетак укупног ауторовог књижевно-уметничког подухвата.                                                                                                                                        
                                                                      Нина Живанчевић
 
         Приче Миодрага Матицког, засноване на аутобиографским елементима, богате су живописним ликовима. Било да је реч о Вршчанима или Београђанима, сељацима или потомцима старих породица који, свирајући на старом пијанину, оживљавају дух прохујалог времена, одишу ненаметљивим господством које је красило и самог аутора. Звуци пијанина су се давно преобразили у приповедање да би се речи, по неписаним законима живота, поново претвориле у звук песме о црним ружама и опроштају.
                                                                                                   Милена Илишевић
 
          Истражујући границе завичајности Миодраг Матицки утискује густо сећање у приче о Београду, Бечу, Вршцу. Пијанино, симбол грађанског живота,  отвара лична сећања о одрастању, узорној каријери, хаџилуку до Свете горе, али и разговорима са Стеријом на вршачком градском гробљу, као и са учитељем мачевања Ђорђем Марковићем Кодером. Музика има посебну улогу у овим приповестима, од староградских песама, Штрауса до танга и знања о томе како се треба понашати на концертима. Аутор изриче најдубље тајне о судбини човека и његовог постојања у свету препуном опасности али и лепоте.
                                                                                                          Весна Златичанин
 
           Књига доцртава мапу живота у коме се Вршац појављује као жижна тачка из које се биографски и метафизички заснива свет. Евокативна моћ музике у овим причама брише временске и просторне границе, живо сликајући културни дух протеклог века. Аутобиографске референце доприносе утиску топле атмосфере времена које постоји још само у успоменама. Отуда је ова књига за савременог читаоца својеврсни аманет, налик цегеру госпође Јелене Тодоровић  из истоимене приче.
                                                                                                         Даница М. Савић
Ћирилица, мек повез, 340 страна
Суиздање Малог Нема и Архива Војводине

 

БЕРЕНИКИНА КОСА

Cena 700 DIN 
PDV (10%) 70 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.070 DIN 
-+
ДАНИЦА М. САВИЋ

Лирским доживљајем света, доминантним темама и стилском префињеношћу, књига песама Береникина коса Данице М. Савић богата је надградња поетичког круга започетог претходном песничком књигом Ета Carinaе. Тежиште певања и даље је на јединственом егзистенцијалном, културолошком и духовном искуству бића жене, али је радијус поетског гласа проширен и песничким промишљањем друштвене тематике.  Питања екологије, угрожених врста, фемицидности и слична, истичу критички тон према актуелној слици света.

Иако стварност опевава са становишта остензива „сада“ и „овде“, ауторкин лирски глас је дубоко укорењен у искуство мита. Певањем о сталној поновљивости, у песмама ове књиге разврстаним у 7 складно обликованих циклуса, неретко се губи граница између лирског субјекта који одолева изазовима модерног доба и његовог митског пандана. Отуда се Береника, Брисеида или Персефона јављају као архетипске константе женског искуства. Подвргнут изазовима „вечно женског“ начела у овој песничкој књизи, поричући категорије времена и простора, на историјски и цивилизацијски већ доживљеном искуству, песникиња баштини традицију на нов и аутентичан начин.

Поред песничког преображаја митских матрица, њиховог утеловљења у савремену стварност, свет и живот, битна карактеристика ове поезије је дискретан интелектуализам. Препознатљив је по поступку реферисања или цитирања песника или филозофа чије је песничко искуство наслеђено из даље или ближе прошлости, на пример, од Овидија и Борхеса, од Превера и Кортасара, Црњанског и Кавафија, од Хегела, Расела и Камија, Одна, Миљковића и Орлића... Књига песама Береникина коса песничкој јавности представља свеж и посебан глас зреле песникиње.

(из рецензије Нине Живанчевић)

Књигу препоручују: др Нина Живанчевић, др Милан Миљковић

Латиница, тврд повез, 72 стране.

ЛУТКА

Cena 800 DIN 
PDV (10%) 80 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 1.180 DIN 
-+
ЗВОНКО ПЕШИЋ

Роман Лутка уверљиво описује предратни и поратни живот, као и саме ужасе Другог светског рата, међу којима се упечатљивошћу посебно издвајају логорске епизоде. Међутим, ратне трауме, дубоко болне, нису једине. Породица сликара Томислава, главног јунака романа, тешке ратне дане проживљава раздвојена. Томислав је снове о богатству потрошио још као студент због уживања у дражима градског живота изгубивши љубав из младости. Осим што кидају породичне везе, ужаси рата односе и сећања. Као ратно сироче, Јелена, једна од јунакиња у богатој галерији ликова романа, о својој прошлости сазнаје на основу ујакових прича. Топос породичне куће, трагедију њеног напуштања и чежњу за повратком у њено заштитничко окриље, приповедач лајтмотивски варира дајући овој приповести меланхоличан и, на тренутке, потресан тон. О покиданим личним, породичним и друштвеним везама сведочи, колико и сами учесници, дрвена рукотворина – лутка – која повезује различите генерације. Приповедач, носталгијом према прошлом времену и породичном животу, стишаним лирским тоном, који је истовремено и дубоко осећање и приповедни поступак, роман гради као мозаичну структуру чији вешто вођени приповедни меандри доприносе динамици и изражајности фабуле. Једноставношћу пленећи пажњу читаоца, Лутка је веродостојни сведок трагичног времена у коме су садржана сва времена људског живота.

(из рецензије Даница М. Савић)
 
Ћирилица, тврд повез, 164. стране.

Zbrka priča

Zbrka priča
Cena 599 DIN 
PDV (10%) 60 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 959 DIN 
-+
Ana Stanojević

Neobične, maštovite i pre svega provokativne priče čine ovu knjigu izuzetno zanimljivim i čitljivim štivom. Nov i kreativan pripovedački glas koji predstavlja pravo osveženje naše književne scene. Autorkina prva prozna knjiga. Priče povezuje reč iz naslova koja opisuje psihičko stanje glavnih likova. U potrazi za odgovorima na pitanja koja se postavljaju u svakoj priči, nailazimo na - zbrku.
Ima li leka protov zbrke?

Latinica; broširani povez; 140 strana;

Svi životi Zaharija Neuzinskog

Svi životi Zaharija Neuzinskog
Cena 599 DIN 
PDV (10%) 60 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 959 DIN 
-+
Aleksandar Marčićev

Ko je ubio Zaharija Neuzinskog? Da li je Zaharije Neuzinski, zaista, mrtav? Ko je, zapravo, bio Z. N.? Da li je Z. N., uopšte, postojao?
Odgovore na ova pitanja potražite u romanu jedinstvene strukture i stilske virtuoznosti - u prvom delu "vajsburške trilogije" Aleksandra Marciceva, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Mali Nemo".
Pročitajte roman koji je odbilo devet izdavaca i za koji je samo "Mali Nemo" imao sluha i hrabrosti.
Upoznajte pisca za kojeg je Maks Ajhman rekao da piše "kao Borhes na steroidima".

Roman koji je bio u izboru za NIN-ovu nagradu 2008.

Ćirilica; broširani povez; 145 strana;

Nisam ja budala

Nisam ja budala
Cena 599 DIN 
PDV (10%) 60 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 959 DIN 
-+
Vojislav Radojković

Roman kroz dve paralelne priče prati sudbinu pisca Uroša, njegove porodice i prijatelja, ali i Uroševih književnih junaka. Dok pisac piše roman, glavni lik njegovog romana piše roman o njemu. Pokušavajući da otkrije istinu o svojim likovima, pisac zapravo saznaje istinu o samom sebi.

Ćirilica; broširani povez; 199 strana;

Mali veliki grad

Mali veliki grad
Cena 499 DIN 
PDV (10%) 50 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 849 DIN 
-+
Vladimir Dasukidis

Dasukidis vešto pripoveda o brojnim istorijskim zabludama, od despota Djurđa do petog oktobra. Najveća je od svih vrlina uočiti tuđe greške i priznati ih kao svoje. Pisac pripovesti Mali veliki grad sa prikrivenom ironijom traga za skrivenim blagom prošlosti Smedereva, za šta je potrebna stvaralačka snaga. Ovom knjigom on je i dokazuje.

Ćirilica; broširani povez; 100 strana;

Preljubnička Biblija

Preljubnička Biblija
Cena 499 DIN 
PDV (10%) 50 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 849 DIN 
-+
Zlatoje Martinov

Kratke priče o savremenim urbanim ljudima koji se u narasloj društvenoj krizi suočavaju sa problemom identiteta i, u borbi za održanje puke egzistencije, panično traže tačku oslonca koja im sve više izmiče. Izlaz je u smrti, izletima van braka, samođi, alkoholu... Na suptilan i književno relevantan načun u priče je uvedena i doza erotike.

Latinica; broširani povez; 97 strana;

Prolaženje

Prolaženje
Cena 599 DIN 
PDV (10%) 60 DIN 
Troškovi slanja 300 DIN 
Svega 959 DIN 
-+
Dejan Medaković

Najbolje nove i stare priče akademika Dejana Medakovića, raspoređene u četiri ciklusa. Priče se bave komikom i tragikom, lepotom i besmislom ljudske sudbine u različitim društvenim sistemima i nespojivim ličnim prilikama junaka.

Ćirilica; broširani povez; 188 strana;

Pages

Subscribe to RSS - Manuskript

VRH