Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Zdravo ponašanje - najbolji čuvar zdravlja

* Pozitivan stav i smeh

Ljudi pod stresom obolevaju 2-3 puta češće od mirnih ljudi. Organizam izložen velikoj napetosti reaguje pojačanim lučenjem kortizona iz nadbubrežnih žlezda. Ako kortizon ostane predugo na niskom nivou, slabi imuni sistem i povećava se rizik od bolesti.

Smeh prija zato što mozak tada luči betaendorfine, prirodne sastojke koji deluju kao sedativ i anestetik i izazivaju samo lepa osećanja. Kad smeh prestane, oslobađa se energija, usporava frekvencija disanja i srčani ritam , i nastupa stanje u kome nema mesta za nervozu i stres.

* Redovno pranje ruku

1. Koristiti najtopliju vodu koju je moguće izdržati, kako za pranje tako i za ispiranje.
2. Nasapunjane ruke treba trljati najmanje 30 sekundi.
3. Ne treba upotrebljavati antibakterijske sapune, jer i običan, neutralni, ubija virus gripa.
4. Brižljivo prati kožu između prstiju i ispod noktiju, jer su to zone u kojima virusi rado borave.
5. Dobro obrisati ruke papirnatim ubrusom ili ispod aparata sa toplim vazduhom. Sušenje će eliminisati i poslednje klice.

Ruke treba prati češće u toku dana, a ne samo pre jela i posle boravka u toaletu. Posle pranja, ruke treba namazati vlažnom kremom, jer pukotine na ispucaloj i hrapavoj koži olakšavaju prodor virusa.

Redovno pranje ruku je ubedljivo najbolji, najjednostavniji i najefikasniji oblik zaštite. Virusi prežive 1-3 sata na rukama i zaraženim predmetima.

* Izbegavanje gužve

Prenošenje virusa je olakšano u prepunim neprovetrenim prostorijama. Kad dotaknete osobu ili predmet zaražen gripom, klice prelaze na vaše ruke, a vi potom, dodirujući nos, oči i usta, olakšavate njihov prolaz u krvotok. Na ovaj način, tj. dodirom, virus gripa se lakše prenosi nego kijanjem i kašljanjem. Ako nekog još poljubite ili mu dišete pravo u lice, virus se tada prenosi direktnim putem. I obično rukovanje je dovoljno da se čovek zarazi.

 

* Pažljivo sa grejanjem

Suv vazduh u pregrejanim prostorijama nadražuje grlo i otvara mikropukotine u sluzokoži kroz koje virusi lakše prodiru. Treba koristiti električne „ovlaživače“ vazduha, a poslužiće i obična posuda sa vodom na nekom od grejnih tela.

* Prestanak pušenje i preteranog konzumiranja alkohola

I pušenje i alkohol slabe imuni sistem. Ovo se posebno odnosi na pušenje koje oštećuje respiratorni trakt i čini ga podložnijim virusu gripa.

* Korišćenje papirnih maramica

Ne koristite pamučne maramice, jer virus može na njima da preživi nekoliko sati. Umesto njih koristite papirne, upotrebite ih jednom i bacite. Ako neka osoba pored nas kija, odlična prevencija je pražnjenje nosa čim se ukaže zgodna prilika. Cilj je izbaciti iz nozdrva sekret, a s njim i klice.

Dodaj komentar


VRH