Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

BEMUS – KO JE KO

Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS (16-24. oktobar) kao i svake godine predstavljaju pravi praznik za ljubitelje muzike. Ovogodišnji BEMUS obeležen je specifičnim karakterom in memoriam omaža našim renomiranim kompozitorima : Ljubici Marić i Vojislavu Vučkoviću, ali, kao i svake godine, predstavlja ujedno mogućnost da se beogradska publika upozna sa savremenim svetskim tendencijama u komponovanju i muzičkom izovđaštvu. Od ove godine BEMUS ima dva umetnička direktora – našem renomiranom violinisti i koncertmajstoru Minhenske filharmonije Sretenu Krstiću na ovoj poziciji se pridružio i kompozitor Zoran Erić.

Neuobičajeno je da je na samom otvaranju BEMUS-a najviše zastupljena muzika za udaraljke koja je, u skladu sa savremenim tendencijama kompozitora Stephena Whibley-a i Avnera Dormana, dinamična i pristupačna širem dijapazonu slušalaca. U pitanju je fusion spoj minimalističkog prosedea, bliskoistočnih upliva i jazz harmonija. Tačka preseka popularnog i konceptualnog odslikava afinitete mlađe generacije kompozitora koja nalazi ravnotežu između kompoziciono-tehničkih manipulacija, stilsko-konceptualnih inovacija i dinamizma popularnijih žanrova.

Nažalost, jazz program je znatno siromašniji u odnosu na prethodne godine, a ostaje samo da se nadamo da će se naredne godine ipak nastaviti tendencija gostovanja renomiranih svetskih jazz izvođača u okviru BEMUS-a.

Koncerti su uglavnom tematski koncipirani i stilski ujednačeni. Pored koncerata posvećenih Ljubici Marić i Vojislavu Vučkoviću, nastup Bazelskog kamernog orkestra obeležen je dominacijom barokne muzike Bacha i Handela, dok će Francuski anđeli (Karen Vurš - otkriće godine 2009. u kategoriji operski solisti, i Suzan Manof - klavir) izvoditi standardni romantičarsko-impresionistički repertoar. Kraljevski gudači pod umetničkim rukovodstvom Sretena Krstića, umetničkog direktora BEMUS-a, izvešće Pergolesijevu Missu Romanu i Pulcinellu Igora Stravinskog. Kvartet Sine Nomine iz Lozane nastupiće sa klasično koncipiranim repertoarom: kvartetima Beethovena, Schummana i Brahmsa. Događaj koji će obeležiti ovogodišnji BEMUS svakako će biti nastup Njujorške filharmonije na zatvaranju pod dirigentskom palicom muzičkog direktora filharmonije Alana Gilberta. U Sibelijusovom koncertu za violinu i orkestar nastupiće Leonidas Kavakos.

Nameće se zapažanje da BEMUS-om i dalje dominira standardni klasično-romantičarski i impresionistički repertoar, dok ljubitelji savremene ozbiljne muzike željno iščekuju Tribinu kompozitora. Ipak, obe manifestacije posećuje relativno mali broj ljubitelja muzike koji nisu muzički obrazovani profesionalci. U tom smislu, obe manifestacije zadržavaju elitistički karakter, koji se jednostavno nameće na našim prostorima. Dovoljno je da se podsetimo nastupa Meredith Monk pre nekoliko godina da bismo ustanovili da postmodernističke tendencije koje su obeležene približavanjem ozbiljne muzike popularnijim žanrovima nemaju odjeka kod nas, budući da je naša muzička publika, nažalost, muzički obrazovana na drugačijim stilskim postulatima. U svakom slučaju, ove svečanosti ostaju svojevrsan praznik za edukovane slušaoce i ljubitelje umetničke muzike.

Dodaj komentar


VRH