Avantura duha | Avantura čitanja | Avantura pisanja

Manuskript

ДОМАЋИ СТРАНЦИ

Cena900 DIN
PDV (10%)90 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega1,140 DIN
-+
БИЉАНА ВУЈИЧИЋ

 

У занимљивом и читалачке пажње вредном роману, писаном у епистоларној форми, Биљана Вујичић се обраћа непознатом пријатељу/читаоцу, говорећи о оним осећањима која вероватно  деле  сви  имигранти, без обзира на земљу из које су дошли или на ону у којој су се обрели. Ауторка не поставља питања, не даје одговоре, не нуди решења. Она тихо, на приповедно сугестиван начин, реченицом искусног приповедача,  личну  причу  појединца  преображава  у  општу  идеју о тежини и искушењима живота на међи.  Бити странац је ситуација на коју  се  човек  ипак некако навикне.  Али  бити  домаћи  странац   је стање  које  појединца,  па  и  читаве генерације, обележи за цео живот. Ово је роман у коме ће се препознати они  којима  сета није непознато искуство, али и сви који траже смех, сви који би да оду, као и сви који би да се врате.

Ћирилица, тврд повез, 196 страна

СРЕЋА ЈЕ ЧЕСМА ШТО СПОРО КАПЉЕ

Cena800 DIN
PDV (10%)80 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega1,030 DIN
-+
ЉУБИЦА НЕНЕЗИЋ

Лепе,  у литературу  зналачки преведене  животне и  животодајне  приче  зрелог  приповедача  Љубице  Ненезић, у  ствари су прикази из живота и о животу. Отуда и утисак да ауторка није ни причала ни наметала своје приче већ су се оне, свежином обојене и језички колоритне, саме наметнуле и испричале. Зато  их  можемо  повезати  поетолошки  са  поетиком  кинематoграфије тзв. „биоскопских“ филмова, јер  су  ове приче, у ствари, један  животни  карусел на трагу Оноре де Балзакове „људске комедије“. А комедија мало кад не повуче у дубљу драматику, па хуморна уста остану згрчена и  са осећајем горчине. Реализам у поступку као  да је простонародни, па  га  зато  и  повезујемо са поетиком  „биоскопског“ филма. Јер, то је  заправо  филм  за  гледање, слојевито отворен и доступан. Иако  је  ауторка  истанчани  мајстор  у  економији  нарације, ортогон  њене медитације је увек – човек, било као јединка или као колективни „јунак“. И то  у социо-психолошком  распону  од  честитих, душевних жена, па до шаренолике, тако вешто одсликане групе људи, који се, у претешким  временима, нама  тако  још  блиске  прошлости, боре и храброшћу, а још  више  духом, да преживе. Причом  о  обичним људима, Љубица Ненезић тематски обнавља српску приповетку. Ону која је нама  самима  слична, али и времену у коме живимо, бар у две хронотопске равни: какви смо били  некад и какви смо, ако не  баш  сада, онда такорећи јуче. 

Ћирилица, тврд повез, 136 страна

 

ИЗА ЖАЛУЗИНА

Cena800 DIN
PDV (10%)80 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega1,030 DIN
-+
Јованка Јелић

У књизи микро-прича Јованке Јелић Иза жалузина, изнедреној из ауторкиног раскошног поетског имагинаријума и богатог животног искуства, читалачким сладокусцима су предочене лепоте и дражи приповедне сажетости. Три циклуса вешто повезаних микро-прича, обједињених тананим валерима урбане митологије и духовитом скициозношћу, приповедачки су израз упечатљивог и дубоког понирања у људску психу.  

Понекад на ивици гротеске, ауторка читаоцу немилосрдним  али сверазумевајућим хумором, поетски префињено предочава своју слику света.  У њој лако препознајемо и сопствену судбину.

Значењски богати, стилски бритки, ефектни завршеци ових микро-прича читаоца шокантно отрежњују од наивности или заблуда,. Прожет духовитом незлобивошћу, приповедачки глас читаоца надахњује надом и спокојем, такорећи зачудно,  оздрављује његову способност емпатије. Сета или чак горчина обичног, свакодневног живота, дочараног у овој књизи, повлачи се пред топлином ауторкиног лековитог хумора.

Ћирилица, тврд повез, 154 стране

 

GLOSARIJUM NEPRIMETNIH SLIKA

Cena700 DIN
PDV (10%)70 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega920 DIN
-+
Verica Preda Prevera

Prva knjiga Verice Prede Prevere je organska pesnička celina sastavljena od manje primetnih ili jedva primetnih  utisaka i slika  iz svakodnevnog života. Radoznalim i pronicljivim okom posmatrajući stvarnost u sebi i oko sebe, pesnički subjekat je posvećen lirskom opisivanju i promšljanju  spoljašnjih podsticaja i unutarnjih preispitvanja, ispitivanju sveta ovostranosti i onostranosti. Takav pristup, kaledioskopskim razvijanjem otisaka nastalih iz fenomenoloških slika i utisaka, pesničkom glasu omogućuje dubinu i smislenost. U šest ciklusa knjige, pred očima čitaoca pomalja se autentičan pesnički glosarijum koji, osim sadržinskog obilja pokazuje i vešto oprobavanje izražajnih mogućnosti pesničkog jezika i forme.

Prva knjiga Verice Prede Prevere je organska pesnička celina sastavljena od manje primetnih ili jedva primetnih  utisaka i slika  iz svakodnevnog života. Radoznalim i pronicljivim okom posmatrajući stvarnost u sebi i oko sebe, pesnički subjekat je posvećen lirskom opisivanju i promšljanju  spoljašnjih podsticaja i unutarnjih preispitvanja, ispitivanju sveta ovostranosti i onostranosti. Takav pristup, kaledioskopskim razvijanjem otisaka nastalih iz fenomenoloških slika i utisaka, pesničkom glasu omogućuje dubinu i smislenost. U šest ciklusa knjige, pred očima čitaoca pomalja se autentičan pesnički glosarijum koji, osim sadržinskog obilja pokazuje i vešto oprobavanje izražajnih mogućnosti pesničkog jezika i forme.

Ćirilica, tvrd povez, 120 strana.

JE L' SE SEĆAŠ KAD JE TITO UMRO?

Cena1,200 DIN
PDV (10%)120 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega1,470 DIN
-+
Aleksandar Marčićev

Ova knjiga je uzbudljiva i zabavna priča o odrastanju četvorice Beograđana tokom burnog perioda novije srpske istorije koji su obeležili dramatični događaji, od Titove smrti, preko demonstracija, ratnih godina i bombardovanja, zaključno sa atentatom na Zorana Đinđića. Priča govori i o svima nama, našim malim životima u senci velikih istorijskih događaja. Ispričana je glasom kojim se srpska književnost s pravom može ponositi. Pripovednim glasom Aleksandra Marčićeva, koji se koristi artefaktima svakodnevice koje smo voleli: modnim trendovima koje smo pratili, utakmicama na kojima smo navijali, knjigama koje smo čitali, filmovima koje smo gledali, pesmama koje smo pevušili – kako bi oživeo duh minulih vremena i uspostavio svet u kojem smo do nedavno živeli.

Latinica, broširan povez, 350 strana

JEDAN DAN NA KRAJU SVETA

Cena800 DIN
PDV (10%)80 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega1,030 DIN
-+
Dragan Brujić

Roman Jedan dan na kraju sveta Dragana Brujića, lirski je roman o postapokaliptičkoj svakodnevici preostale šačice ljudi, nakon Velike katastrofe. Ta planetarna katastrofa otvara vrata „dobu razarajućeg besmisla i besmislenom razaranju“. Ova sofisticirana romaneskna struktura baštini vrstu svetske literature čiji je najzreliji reprezent, u srpskoj književnosti, Borislav Pekić (u Atlantidi ili u 1999). Usred takvog okruženja i vrednosnog sistema, glavni junak i junakinja (Učitelj Lepog i Modena) pokušavaju da život organizuju sledeći, namerno i nenamerno, ideale  Lepote i Smisla.

Latinica, broširan povez, 176 strana

Eremiti

Eremiti
Cena699 DIN
PDV (10%)70 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega919 DIN
-+
Radoš Kosović

Nova knjiga prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade Mali Nemo. Pet priča o samoći kao svetovnom isposništvu. Pripovedač pripoveda iz perspektive prvog lica, uključuje iskustva nadrealizma i gotike, kao iskustva isposništva okrenutost sebi i svetu u sebi, vizijama podsvesti i pometenih čula, strahu i kontemplaciji besmisla i smrti. Pripovedačka perspektiva je usmerena ka katarzi, povratku iz onostranosti pustinje u kojoj se čitalac ili pisac mogu zateći i u metropoli ili rodnoj kući.

Ćirilica; broširani povez; 112 strana.

Fabula rasa

Fabula rasa
Cena899 DIN
PDV (10%)90 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega1,139 DIN
-+
Marija Knežević

Knjiga priča Marije Knežević Fabula rasa pripada tradiciji Gogoljevog "smeha kroz suze" i Harmsove nadrealne pronicljivosti. Svaka priča bi se mogla čitati i kao roman u kojem čitalac otkriva galimatijas likova - od folk-diva i melanholičnih rokera, preko pripadnika tajnih službi i kriminalaca, do klasika i tzv. običnog čoveka. Intrigantan i do kraja neizvesan zaplet, drži čitaočevu pažnju. Gradeći sadržaj u složenoj lepoti rečenice, autorka dosledno uverava da je samo stil literatura. A da je život i dalje božanska komedija, kako je to ustanovio Dante, jedan od junaka ove knjige.

Latinica; broširani povez; 250 strana.

Ponoć na tvojim rukama

Ponoć na tvojim rukama
Cena750 DIN
PDV (10%)75 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega975 DIN
-+
Zoran Penevski

Irena će napuniti 33 godine, ali njen život sa Miroslavom nalazi se u krizi. Miroslav kroz 33 poklona/poglavlja pokušava da preispita njihovu vezu i potraži koren problema... Urbana, nežna i potresna priča o sazrevanju i jalovosti jedne generacije.

Latinica; broširani povez; 220 strana;

Priručnik za rušenje (autoironični ogled o nihilizmu)

Priručnik za rušenje (autoironični ogled o nihilizmu)
Cena699 DIN
PDV (10%)70 DIN
Troškovi slanja150 DIN
Svega919 DIN
-+
Petar Pješivac

Uspomene i sećanja na fiktivni lični, porodični i društveni život u epohi komunizma, na tragičan način sukobljenom sa postmodernom stvarnošću globalnog sela, autor oplemenjuje suptilno odabranim i u pripovedni tok romana vešto ugrađenim motivima i citatima iz filma Cinema Paradiso koji uzima za meru lepote i smisla. Tu alhemijsku mešavinu života i literature, pripovedač oblikuje vojno-inžinjerijskim uputstvima za rušenje. Ovaj nihilistički umetnički i životni postupak pripovedača, istovremeno je i njegov estetski i moralni čin, nastao iz jasne svesti o ljudskom posrnuću. Duboko proosećano i promišljeno, ono se prihvata krotko i autoironično. Iz poglavlja u poglavlje napredujući snagom i uverljivošću krešenda složenog muzičkog dela, ovaj autoironični ogled o našoj savremenoj stvarnosti, posmatranoj iz beogradske ali i različitih planetarnih perspektiva, otkriva zanimljiv i uverljiv stvaralački glas.

Ćirilica; broširani povez; 181 strana.

Pages

Subscribe to RSS - Manuskript

VRH